SSD vs. HDD

Melyik a jobb? Mire ajánlott az SSD-t vagy a HDD-t használni?

A laptopodat a legjobban azzal tudod "megfojtani", ha nem biztosítasz az alapvető működéshez szükséges tárhelyet, illetve ha a háttértárolód lassan ír vagy olvas.

A mai processzorok másodpercenként több milliárd számítást képesek elvégezni, a sebességüket azonban jelentősen visszavetheti, ha várniuk kell az információra, mert egy leterhelt SSD, vagy egy HDD nem tudja megfelelő tempóban szállítani az adatokat.

SSD

Szerencsére manapság nagyon ritkán fordul elő, hogy egy új laptopba ne SSD-t szereljenek, de a pár évvel ezelőtti gépekben még bizony a HDD volt az alapértelmezett háttértár.  Biztos Te is emlékszel, hogy mekkora örömmel használtad az akkori legjobb adattárolót, a HDD-t. Akkor még nem is sejtetted, hogy lesz ennél sokkal jobb. Örültél neki, nem is érezted lassúnak, de mégis eljárt felette az idő. Teltek az évek, a technika fejlődött, így megjelent az SSD.

A HDD pedig szépen lassan háttérbe szorult, mint alapértelmezett háttértár. 

Milyen előnyökkel rendelkezik az SSD a HDD-vel szemben?

A legfontosabb: gyorsabb írási/olvasási sebesség: Függetlenül az SSD típusától, az mindenképpen sokkal gyorsabb lesz, mint egy HDD. Ezt főleg nagy méretű írásakor és megnyitásakor fogod észlelni.Az SSD-re telepített operációs rendszerek (pl. Windows,  Linux, MacOS) mérföldekkel gyorsabban indulnak el, valamint az SSD-n tárolt programok is villámgyorsan töltődnek be. Szemben a HDD-vel, ahol bizony várni kellett. :)

Köszönhetően annak, hogy nincs bennük mozgó alkatrész, az SSD-k sokkal ellenállóbbak a fizikai hatásokkal szemben. A mozgó alkatrészek hiányának köszönhetően az SSD-k jóval kevesebb áramot fogyasztanak, mint a HDD-k. Az SSD-k szerencsére teljesen némák, hangtalanul teszik a dolgukat, szemben a jó öreg HDD-el szemben. Bizonyára Te is találkoztál egy hangosabb példánnyal, talán még a hűtőventiket is túlszárnyalta hanghatásban. :)

hdd

Mit használj, mire használd?

A rendszernek mindenképpen az SSD-t javasoljuk, legalább 240 GB! Ezen kényelmesen elfér a rendszered, és az alapvető programjaid. 

A HDD-t már nem javasoljuk, maximum az SSD mellett adattárolóként. Adattárolásra viszont a mai napig tökéletes. Sőt a legjobb megoldás.

Az SSD tehát a mindennapokhoz a legjobb megoldás, a gyors és gördülékeny munkavégzéshez, rendszer futtatásához. Ezzel szemben a HDD adattárolásra a kitűnő választás.

Fedezd fel szakértőink további érdekes tartalmait a felújított számítógépek világából!

Ne állj meg itt! Merülj el a felújított üzleti laptopok és PC-k világában, és fedezd fel hasznos tippjeinket, tesztjeinket és útmutatóinkat. Legyen szó vásárlási tanácsokról vagy technikai kérdésekről, blogunk célja, hogy segítsen neked a legjobb döntést meghozni. Tarts velünk, és legyél Te is a tudatos vásárlók közösségének tagja!