Hogyan használd az SSD-t?

Bizony nem mindegy miként, és hogyan használod. Mivel elég régóta piacon van, így az ára már nem annyira vészes, mint évekkel ezelőtt. Persze itt is lehetnek olyan külső tényezők, melyek negatívan hatnak az árra. Ilyen volt például a COVID19. Okozhat drágulást még a nyersanyaghiány, az árfolyam (ezt már sajnos megszokhattuk), valamint bármilyen hátráltató tényező az ellátási láncban.

SSD

Nem is húzom tovább, lássuk hogyan fog hosszú ideig üzembiztosan szolgálni Téged az SSD meghajtód.

Az SSD meghajtók a flash memória segítségével tárolják adataid, ennek köszönhetően teljes mértékben immunisak bármilyen külső fizikai behatásra, hiszen nincsen bennük mozgó alkatrész. Ezzel szemben egy leejtett HDD rendszerint azonnal tönkremegy, de legalábbis komoly adatvesztéssel kell számolnod.

Sajnos azonban az SSD meghajtóknak is megvannak a saját nyűgjeik. Bármikor, amikor írsz rá, csökken a flash RAM modulok élettartama. Így komoly olvasási-írási feladatokra (nagyobb fájlok rendszeres fel, illetve letöltése) továbbra is jobb választás a HDD.

További 2 jótanács: 

  • ne töredezettségmentesítsd az SSD-t
  •  lehetőleg minél kevesebb cuccot tárolj az SSD-n (egyik SSD sem szereti, ha nagyon "tele van") 

A legjobb amit tehetsz, ha csupán az alapvető dolgaidat (rendszer, programok) tárolod az SSD-n. 

Ha az alaplapod nem rendelkezik M.2 foglalattal, akkor Neked 2,5” SSD meghajtóra lesz szükséged. A SATA olcsóbb, de „lassabb”. Olcsóbbak is mint az M.2-es társaik, ráadásul fényévekkel gyorsabbak,mint a normál HDD-k. Nyugodtan válaszd a SATA csatis meghajtót.

 

·  500 GB és 1 TB közötti kapacitást válassz! 256 GB-nál kisebb meghajtó vásárlása meg se forduljon a fejedben. A 256 GB pont azon a határon van, amit még érdemes megfontolni.  Az 500 GB-os vagy annál nagyobb meghajtó esetében a legjobb az ár-érték aránya.

·  Igazából mindegy, hogy milyen SSD –t vásárolsz, mivel bármelyik sokkal jobb, mint egy HDD. Még a „legrosszabb” (értsd: leglassabb) SSD is minimum háromszor gyorsabb, mint egy hagyományos merevlemez. 

Fedezd fel szakértőink további érdekes tartalmait a felújított számítógépek világából!

Ne állj meg itt! Merülj el a felújított üzleti laptopok és PC-k világában, és fedezd fel hasznos tippjeinket, tesztjeinket és útmutatóinkat. Legyen szó vásárlási tanácsokról vagy technikai kérdésekről, blogunk célja, hogy segítsen neked a legjobb döntést meghozni. Tarts velünk, és legyél Te is a tudatos vásárlók közösségének tagja!