Miért kapcsol ki magától a laptopod?

Valószínűleg Te is találkoztál már ezzel az igen bosszantó, sőt idegesítő jelenséggel. Amikor előjel nélkül, váratlanul kikapcsol a laptopod. Ennek több oka is lehet.

A leggyakoribb hiba okok:

  • Hibás töltő
  • HDD és/vagy SSD hiba
  • Túlmelegedés

Természetesen ezek az okok korántsem felelnek az összes váratlan leállásért. Lehetséges,hogy beázás következtében (itt zárlatra kell gyanakodni) illetve szoftveres probléma is állhat a háttérben. Még a COVID alatt sok alkoholos kézfertőtlenítő általi beázással találkoztunk. 

Szoftveres ok lehet például vírus okozta leállás, vagy a rendszer hibája.

Melegedés miatti leállás

Leggyakrabban a laptop túlmelegedése miatt fordul elő a váratlan leállás. Ez a jelenség igazából áldásként is felfogható, hiszen minden laptop processzorába be van építve egy mechanizmus, ami arra hivatott, hogy ha a géped elér egy bizonyos hőmérsékletet, akkor -a gépet védve- kérdés nélkül kikapcsolja azt. Igen, sajnos kérdés nélkül. Így ha például nem mentetted el az excel tábládat, amin már 1 órája dolgozol, sajnos az is elvész. Nem fog erre sem rákérdezni, hogy elmentse-e. 

Mint mindennek, így a notebook túlmelegedésnek is vannak jelei:

  • Hangos a gép ventilátora (nyilván a magasabb fordulatszámon pörgő venti miatt)
  • Forró a laptop (Főleg a hűtőrács körül érdemes ezt csekkolni)

Minden laptop fő perifériái képesek arra, hogy kövessék a saját hőmérsékletüket. Ha például a processzornak "melege van", akkor ezt jelzi az alaplap felé, ami erre reagálva azt a parancsot adja a ventilátornak, hogy hűtsön jobban, tehát nagyobb fordulatszámon. Ezért lesz hangosabb a gép. 

A legjobb tanács,hogy ne használd sem ágyban, sem takarón a laptopot. Lehetőleg használd asztalon. Bekapcsolt állapotban pedig ne tedd be a laptoptáskádba. 

Mit tehetsz a laptop melegedés ellen?

Hozd el hozzánk legalább évente egy alapos takarításra/pasztázásra. Hidd el, a laptopod hálás lesz érte. :)

Fedezd fel szakértőink további érdekes tartalmait a felújított számítógépek világából!

Ne állj meg itt! Merülj el a felújított üzleti laptopok és PC-k világában, és fedezd fel hasznos tippjeinket, tesztjeinket és útmutatóinkat. Legyen szó vásárlási tanácsokról vagy technikai kérdésekről, blogunk célja, hogy segítsen neked a legjobb döntést meghozni. Tarts velünk, és legyél Te is a tudatos vásárlók közösségének tagja!