Melegszik a töltőm! Normális jelenség?

Mivel e sorokat olvasod, így ezzel nézel szembe. Meddig tekinthető normálisnak? Miért melegszik? Van különbség az olcsó "kínai", és a gyári töltők között? Itt ezekre a kérdésekre kapsz választ.

Kezdjük a legelejétől, a konnektortól. A fali vezetékekben váltóáram futkos, ezekkel azonban az eszközeink (pl. telefon, tablet, számítógép, laptop) nem tudnak mit kezdeni. A töltés megkezdéséhez tehát létfontosságú,hogy olyan árammá alakítsad, amivel elkezdődhet a töltés. Ez az áram az egyenáram. Ehhez az "átalakításhoz" kell az adapter. Az teljesen mindegy, hogy az éppen USB-C, vagy bármilyen akár integrált megoldás.

áram02

Megvan tehát az adapter, és vele együtt a DC, azaz az egyenáram. Már csak egy kábel kell, és kezdődhet a töltés. Ez a kábel már jellemzően USB-C kábel. Egyes gyártók régebbi eszközei, (pl az Apple) lightning csatlakozásúak. Találkozhatsz még micro USB csatlakozással is, a régebbi Androidos eszközöknél.

A ma kapható töltők már kifejezetten jók, képesek kommunikálni a töltendő eszközzel.

Miért melegszik fel az eszközöd töltője?

áram

Ismered azt a mondást, hogy az anyag nem vész el, csak átalakul?

Itt is ugyanez történik. Ahogyan erről fent már olvastál a fali vezetékekben futó váltóáramot egyenárammá kell alakítani. E folyamat közben némi energia elvész, ez pedig hőként jelentkezik. A jelenség teljesen normális, de nem árt odafigyelni, mert a túlzott hőtermelés komoly károkat tud okozni. 

Van különbség az olcsó és drágább adapterek között?

Van bizony! A különbséget zongorázni lehet. Árban óriási különbség lehet egy "noname" adapter, és egy minőségi, gyári között, amikor a teljesítményük azonos. 

Hogy lehetséges ez?

Véleményünk az, hogy ilyen adapterek igazából  forgalomba sem kerülhetnének. Hiszen legtöbbször ócska, olcsó, minőségtelen alkatrészekből gyártják, és állítják össze. A "CE" jelölést pedig -álláspontunk szerint- szinte biztosan nem kapta meg az adott termék, egyszerűen csak rányomtatták azt.  Ezeket mind a távol keleten gyártják, és sajnos a kedvező ár miatt több millió talál gazdára szerte a világban. Rengeteg biztonsági elemet kispórolnak belőle, ahogy a hőelvezetést, és számos kondenzátort is.  

Ezzel szemben a minőségi adapterek garantáltan megfelelnek minden előírásnak, kevesebb hőt is termelnek, élettartamuk pedig fényévekkel hosszabb. 

Fedezd fel szakértőink további érdekes tartalmait a felújított számítógépek világából!

Ne állj meg itt! Merülj el a felújított üzleti laptopok és PC-k világában, és fedezd fel hasznos tippjeinket, tesztjeinket és útmutatóinkat. Legyen szó vásárlási tanácsokról vagy technikai kérdésekről, blogunk célja, hogy segítsen neked a legjobb döntést meghozni. Tarts velünk, és legyél Te is a tudatos vásárlók közösségének tagja!