Laptop akkumulátor helyes használata

Biztosan megtörtént már Veled is, hogy egy tárgyalás kellős közepén, egy iskolai óra alatt, esetleg mozizás közben merült le az akkud. Ez bizony a legrosszabbkor szokott jönni.

Mit tehetsz,hogy ez ne történjen meg? Hogyan tudod optimális szinten tartani az akkud élettartamát/állapotát? Ebben a részben ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszolni, természetesen közérthetően, szakszavak puffogtatása nélkül.

laptop akkumulátor

Ha 2000-ben voltál Te is 14-15 éves, mint cikkünk írója, akkor nyilván élénken él Benned, és jól emlékszel az akkori tanácsra, mely a mobilokra is igaz volt: süsd ki az akkut. Ez az jelentette, hogy teljesen le kellett meríteni a nullára, majd teljesen feltölteni. Azonban a mai akkuknál ezt már nem kell megtenned, sőt! Ajánlatos kerülni, hogy nagyon lemerüljön az a fránya akksi, mivel a ma kapható termékek esetében inkább ártunk vele, mint használunk, ha így teszünk. Bár a Windows rendszer figyelmeztet, ha kritikus állapotban van az akkud töltöttsége, a legjobb ha ezt a figyelmeztetést megelőzöd. Mi azt tanácsoljuk, hogy 20% alá nem szabad menni, ami a töltöttséget illeti. A "felső" határ kb. 80%, ha tehát 20-80% között tartod, az a legjobb neki. :)

Konklúzió: soha ne merítsd le teljesen!

Soha ne merítsd le teljesen, nyugodtan hagyhatod a töltőn, akkor is, ha már teljesen feltöltötted. Túltölteni nem fogod, hiszen ekkor áramkört vált, és onnantól kezdve a töltő biztosítja a laptop működésének megfelelő áramot.

Azért is jó, ha folyamatosan töltőn van, mert amikor kell Neked, akkor teljes töltöttségen lesz az akku. A külső hatások is sajnos befolyásolják, hogy meddig bírja. 

Mire gondolunk? Bizony a környezetre. Az ajánlott külső hőmérséklet 10°C és 30°C között van. Az ennél alacsonyabb és magasabb hőmérsékletnél gyorsabban merül az akkumulátor. Nyilván Te is tapasztaltad, hogy egy hideg téli reggelen gyorsabban merül a telefonod. A helyzet ugyanez a laptopnál is.

Ha sokat utazol, akkor a kijelző fényerejét visszavéve tudsz többet kipréselni az akksidból. Ez kézenfekvő, hiszen gyakorlatilag ennek kell a legtöbb energia, így itt is lehet a legtöbbet spórolni. Ha nem kell a Bluetooth, azt is bátran kikapcsolhatod, akár a WiFi-t is.

Sajnos semmi sem tart örökké, így az akku sem. Előbb utóbb cserélni kell. Ilyenkor még mindig dönthetsz úgy, hogy csak töltőről használod, ám ebben az esetben elveszíti azt a funkcióját, ami miatt laptopot vettél: a hordozhatóságot.

Szaküzletünkben akár gyári, akár utángyártott akksikat, és töltőket is tudsz venni, melyeket házhoz is tudunk szállítani 1-2 napos átfutással, de személyesen is átveheted, ha Neked így a kényelmesebb.