Kicsi vagy nagy laptop kijelző? Melyik a jobb? :)

Milyen szempontok alapján válassz kijelzőméretet? Melyik számodra az ideális?

Laptop vásárlásakor a teljesítmény, az akku üzemidő, és a súly mellett fontos szempont a kijelző mérete is.  Ha nem tudod elolvasni, hogy mi van a kijelzőre írva, hiába a hosszú üzemidő.

Kisebb vagy nagyobb legyen?

Minél kisebb egy kijelző, annál kevésbé kell dolgoznia az akkunak, azaz hosszabb akkumulátor üzemidőre számíthatsz. További előnye, hogy kisebb helyen elfér a laptop, sokkal egyszerűbb hurcibálni. Hátránya, hogy ha munkára használod, akkor nem nagyon fér el rajta egy terebélyesebb excel tábla. Ugyanígy sajnos a filmek élvezeti értéke is drasztikusan csökken a kisebb kijelző miatt. Minél nagyobb egy kijelző, annál élvezetesebb pl. egy videótartalom, átláthatóbb az egész kijelző, könnyebb dolgozni rajta. Viszont az akku kevesebb ideig bírja, és hordozni is kényelmetlen(ebb).

notebook kijelző

Melyek a legelterjedtebb kijelző méretek?

Vegyük szépen sorban:

  • 13 col: Böngészésre, szöveg olvasásra, vagy videótartalmak fogyasztására alkalmas. Előnye, hogy kicsi, így könnyedén lehet hurcolni.
  • 14 col: Számottevő különbséget nem fogsz észrevenni sem tartalomfogyasztásban, sem munkakörülmények között a 13as mérethez képest.
  • 15,6 col: A legelterjedtebb. Ha mindenre is szeretnéd használni a laptopodat, ez a megfelelő kijelzőméret. Játszani, filmezni, olvasni tökéletes. Még egy nagyobb excel táblát is átlátsz.  Akku élettartamban is lehet jó példányokat kifogni, pl. a webshopunkban. :) Nem feltétlenül mindegyik egy energiazabló szörnyeteg.
  • 17,3 col: Nos itt a hordozhatóság már nem szempont. Ezzel a mérettel főleg a gamer laptopok világában találkozhatsz. Ott pedig nem szempont a mobilitás. Ezek a gépek általában egy asztalon kapnak helyet, ahonnan nincsenek elmozdítva.