Hogyan válaszd ki a tökeletes tápegységet?

Miért fontos a jó minőségű tápegység? Ebben a blogbejegyzésben szakszavak nélkül, közérthetően próbálunk Neked segíteni ebben a témakörben.

Semmi izgalmas, semmi extra, és még csak a számítógéped sem lesz tőle gyorsabb, ezért a legtöbb felhasználó a gépépítés kényszerű velejárójaként kezeli a tápegység megvásárlását. Sokan ezért itt szeretnek spórolni: "jó lesz nekem az olcsó is" felkiáltással.

Pedig egy rosszul kiválasztott tápegység rengeteg gondot okozhat: instabilitás, adatvesztés vagy akár a gépedben is komoly károkat okozhat: például leéghet. Szerencsére az ATX szabvány elég régóta állandó, ezért a legtöbb számítógépben könnyedén tudsz tápegységet cserélni, ha pedig új PC-t építesz, ez a komponens akár több gépcserét is túlélhet - feltéve, hogy jól választasz. Ha pedig így teszel, akkor a környezetet is kíméled, hiszen nem terheled egy újabb elektronikus hulladékkal.

 számítógép tápegység

Fontos, hogy gondolj a jövőre is: ha később egy erős VGA kártyával fogod „ felturbózni” a gépedet, akkor érdemes erősebb tápot választani. Akár 750-850W-os is szóba jöhet. Ha azonban teljesen általános felhasználásra szánod a gépet (pl. internet, szövegszerkesztés), akkor egy kisebb teljesítményű (500-550W) is elegendő lehet. Ami még lényeges: az igényeknél mindig erősebb tápot válassz, legyen több a teljesítménye, mint amire Neked szükséged lehet.

80 Plus Gold tápegységek között érdemes keresgélni, véleményünk szerint az az aranyközépút. Az ezeknél drágább tápok (80 Plus Platinum) nem biztos, hogy megérik az aránytalan többletköltséget. Annyival nem nyújtanak többet, mint amennyivel drágábbak. Ezt a plusz pénzt a gép többi komponenseire tudod fordítani: vehetsz például nagyobb/gyorsabb SSD-t.

Fedezd fel szakértőink további érdekes tartalmait a felújított számítógépek világából!

Ne állj meg itt! Merülj el a felújított üzleti laptopok és PC-k világában, és fedezd fel hasznos tippjeinket, tesztjeinket és útmutatóinkat. Legyen szó vásárlási tanácsokról vagy technikai kérdésekről, blogunk célja, hogy segítsen neked a legjobb döntést meghozni. Tarts velünk, és legyél Te is a tudatos vásárlók közösségének tagja!