Fényes vagy matt laptop kijelző?

Laptop vásárlás előtt állsz? Esetleg betört a jelenlegi laptopod kijelzője? Ezekben az esetekben érintett vagy a fenti kérdést illetően.

Mi a különbség, melyik a jobb?

Alapesetben semmilyen különbség nincsen a kettő között, hiszen mindkét kijelző teljesen ugyanaz. A kijelző legfelső, a Hozzád legközelebb eső rétege alapvetően fényes. Ez az összes laptopra igaz. A matt kijelzőre felvisznek egy tükröződésgátló réteget, melytől a kijelző jóval kevésbé tükröződik, csökkentve ezzel a csillogást. Csupán ennyiben tér el a fényes és a matt kijelző.

macbook kijelző

A legjobban akkor vehető észre a különbség, amikor a laptop nincsen bekapcsolva. Remekül látod magad, ami szerintem igen zavaró lehet, mert a kijelző tartalmát szeretnéd látni, nem pedig saját magadat. Természetesen vannak jó tulajdonságai a fényes kijelzőnek: mivel nem rendelkezik semmilyen plusz réteggel, ezért a fényes kijelzőn a színek sokkal élénkebbek és magasabb a kontraszt, ami azt jelenti, hogy a fényes kijelzőn szebbek lesznek a filmek, a családi fényképek. A matt kijelzők kapnak egy, már korábban említett tükröződésgátló réteget, ami meggátolja a tükröződéseket.  A plusz réteg hátránya sajnos az, hogy a színek valamelyest fakóbbak. 

A fényes kijelzőről fel sem tűnik, hogy fényes egészen addig, amíg nem merészkedsz ki vele nyáron a szabadba vagy épp nem ülsz be egy sokszorosan megvilágított tárgyalóba vagy épp előadóterembe. Ilyenkor azt fogod tapasztalni, hogy a tükröződés miatt szinte semmit nem látsz a kijelzőn látható tartalomból. Ez roppant zavaró, egy tükröződő felületen nehezebben lehet dolgozni, filmet nézni vagy akár csak internetezni is.

Ezzel szemben a matt kijelzővel nem fogsz ilyen problémákba ütközni, hiszen a tükröződésgátló felület, ha nem is tökéletes mértékben, de jórészt megakadályozza, hogy tükröződjön a kijelződ. Ezáltal a szabadban, verőfényes napsütés mellett is olvasható marad a laptopod kijelzője, ami a fényes kijelzővel szerelt gépekről egyáltalán nem mondható el.

laptop kijelző

Összegzés: A fényes kijelzőt a legjobban akkor veszed észre, hogy fényes, ha például nyáron kimész a napsütésbe, vagy egy túlzottan megvilágított terembe lépsz be. Ezekben az esetben jön elő a fényes kijelző hátránya, hogy szinte semmit sem fogsz látni a kijelző tartalmából. Nehezebben lehet dolgozni, filmet nézni, de akár csak egyszerűen internetezni is. Szabadtéren próbáld a lehető legárnyékosabb részen használni a laptopod! Zárt térben (pl. terem, tárgyaló) próbálj úgy elhelyezkedni, hogy a legkevesebb fényforrás legyen a hátad mögött. Lehetőség szerint arra a részre ülj, ahol a legkevesebb fényforrás (akár természetes fény, akár lámpa) van. Használd töltőről a laptopodat, és vidd fel maximumra a fényerőt! Ezzel nagyban hozzájárulsz a tükröződés csökkentéséhez.

 Ezzel szemben a matt kijelzővel nem fogsz ilyen problémákba ütközni, hiszen az előbb említett réteg valamelyest enyhít a tükröződésen.

Fedezd fel szakértőink további érdekes tartalmait a felújított számítógépek világából!

Ne állj meg itt! Merülj el a felújított üzleti laptopok és PC-k világában, és fedezd fel hasznos tippjeinket, tesztjeinket és útmutatóinkat. Legyen szó vásárlási tanácsokról vagy technikai kérdésekről, blogunk célja, hogy segítsen neked a legjobb döntést meghozni. Tarts velünk, és legyél Te is a tudatos vásárlók közösségének tagja!