Javítani kell(ene) a bekrepált elektronikai eszközöket!?

A világért sem szeretnénk belevinni a politikát, de egy ponton lehet muszáj lesz. Hiszen ahol euro/dollár milliárdokról van szó, ott sajnos beleszól a politika is. Pontosabban egy érdek, ami mögött politikai szál(ak) lehet(nek).

Bizonyára Te is találkoztál azzal, hogy ha egy tartós elektronikai cikked azután kezd el rakoncátlankodni miután letelt a gari, a forgalmazó bizony kisebb vagyonokért nyújt szolgáltatást, tudatosan abba az irányba terelve Téged, hogy “engedd el”  és vegyél inkább egy újat. Ez sajnos a mai piacra nagyon jellemző, ez a fogyasztói társadalom. 

 Az Európai Bizottság becslései szerint jelenleg évi 35 millió tonna elektronikus hulladék keletkezik az EU-ban, valamint évi 261 millió tonnányi káros anyag kibocsátás keletkezik az elektronika eszközök idő előtti selejtezéséből. Az újrahasznosítási arány pedig mindössze 15-20 %-ra becsülhető. Ez nagyon alacsony arány.

Ami mellett szintén nem lehet elmenni az az,hogy a gazdasági kár is jelentős, a fogyasztók nagyjából évi 12 milliárd eurót veszítenek azzal, hogy meghibásodott készülékeik helyett újat vesznek a javítás helyett. Pedig a javítással mindenki jobban járna.

Úgy tűnik, hogy a politikai felső vezetés is rájött arra,hogy nagyon nem jó irányba haladunk. Lassan,de biztosan belefulladunk a szemétbe, vagy a káros anyag kibocsátás által okozott betegségekbe.

Örömteli, hogy az EU-n belül már évekkel ezelőtt kitolták az új termékekre kötelezően biztosítandó gari időt. Erről bizonyára Te is hallottál: sávosítva oldották meg. Az adott termék értéktől függ a gari idő hossza.

Ami szintén jó hír, hogy a gyártóknak akár 5-10 évvel a vásárlás idejét követően is biztosítani kell a javítást "természetesen" fizetős szolgáltatásként. A jótállási időszakban a javítást ingyenesen kell biztosítani, közben a fogyasztónak cserekészüléket kell biztosítani, lehetőség szerint szintén felújított készülék formájában. 

Fedezd fel szakértőink további érdekes tartalmait a felújított számítógépek világából!

Ne állj meg itt! Merülj el a felújított üzleti laptopok és PC-k világában, és fedezd fel hasznos tippjeinket, tesztjeinket és útmutatóinkat. Legyen szó vásárlási tanácsokról vagy technikai kérdésekről, blogunk célja, hogy segítsen neked a legjobb döntést meghozni. Tarts velünk, és legyél Te is a tudatos vásárlók közösségének tagja!